Történet

A városról

Gödöllõ város 30 km-re fekszik Budapesttõl, ÉK-i irányban. Itt található Magyarország legnagyobb barokk kastélya, a Grassalkovich – kastély. A város gyönyörû fekvése, illetve a kastély adta lehetõségek, valamint az itt élõ emberek mûvészetpártolása alakítják ki a város pezsgõ kulturális életét, melybõl fúvószenekarunk is aktívan kiveszi részét.

A régi zenekar

Gödöllõ város fúvószenekara 1958-ban alakult meg, amely 1973-tól az önállósult városi zeneiskola keretein belül mûködött tovább. Ettõl az idõszaktól kezdve a zenekar tagjai a zeneiskola növendékei közül kerültek ki. Karigazgatója 1977 -ig a gödöllõi lokálpatrióta Völgyi Ernõ, aki a Budapesti MÁV Szimfonikus Zenekarának tagja és a Debreceni Zenemûvészeti Szakközépiskola és Fõiskola tanára volt. Völgyi Ernõ távozásával a fúvószenekar az 1980 -as évek elején felbomlott.

Az újraalakulás, az új zenekar

A Gödöllõi Fúvószenekar 1991 - ben alakult újjá a helyi Zeneiskola keretein belül, Ella Attila karnagy szervezésében. Ella Attila 1973 - 79 között a zeneiskola növendéke volt és tagja a Völgyi Ernõ vezette fúvószenekarnak. A zenemûvészeti szakközépiskola és a Debreceni Zenemûvészeti Fõiskola elvégzése után 1987-tõl a Gödöllõi Frederic Chopin Zeneiskola mélyrézfúvós tanára.

Zenekari tagok

A zenei élet alapját a Frederic Chopin Zeneiskola biztosítja, melynek mintegy 800 tanulója van. A Gödöllõi Fúvószenekar többségét városunk adja, ám a környezõ településekrõl (Veresegyház, Dány, Aszód, Szilasliget, Kerepes, Isaszeg, Budapest) is csatlakoztak hozzánk zenészek. Zenekarunk többségében amatõr zenészekbõl áll, ám egyre több zenei szakközépiskolába, illetve fõiskolára járó fiatal gondolja fontosnak és magáénak a Gödöllõi Fúvószenekart. A kezdeti 12 fõ jelentõsen kibõvült, jelenleg kb. 60-an vagyunk.

Zenekar tevékenysége, ízelítő a repertoárunkból

1991 óta a Gödöllõi Fúvószenekar ismét jelen van a város közéletében, társadalmi összejövetelein, nemzeti ünnepein, kulturális és szórakoztató rendezvényein.Az idõ múlásával nemcsak repertoárunk, de szakmai tudásunk is jelentõsen fejlõdött. Zenekarvezetõnk, Ella Attila karnagy továbbképzési kurzusokon vesz részt, a zenekar pedig állandó próbáival, szakmai fejlõdésével és az egyre magasabb színvonalú fellépéseivel bizonyítja mindezt.

Nevesebb szerepléseink

1997 - A IV. Országos Zeneiskolai Zenekarok Fesztiválján III. helyezést értünk el.

1999 - Rastattban (Németország) részt vettünk a XXI. Eurotreff Nemzetközi Zenei Fesztiválon, amelyet a német rádió és TV is közvetített.

2002 - Meghívást kapott zenekarunk a Siklóson megrendezett Országos Fúvószenekari Versenyre, melyen hagyományosan hazánk legjobb fúvószenekarait látják vendégül a szervezõk.

2003 - Inzersdorf-Getzersdorfban (Ausztria) vendégszerepeltünk.

2004 - Turnhout (Belgium) testvérvárosunkban voltunk, ahol a Gödöllõi Városi Fúvószenekar a magyar fúvószenei kultúrát képviselte.

2008 - Októberben az együttes Olaszországban vendégszerepelt s képviselte a Magyar Fúvószenekari kúltúrát a Garda tónál megrendezésre került fesztiválon.

2012 - Az együttes ősszel Szlovéniában vendégszerepelt.

2013 - Ősszel együttesünk Ausztriában vendégszerepelt, Salzburgban és Bad Ischl városában mutatkoztunk be.

Minősülés, díjak

2000 - Szakmai elismerés volt számunkra, amikor fúvószenekarunk kapta meg a "Gödöllõ Kultúrájáért" díjat.

2001 - A Magyar Fúvószenekari Szövetség által delegált szaktekintélyekbõl álló zsûri elõtt adtuk 10 éves jubileumi koncertünket, amely egyben országos minõsítõ hangverseny is volt. Koncertfúvószenekari kategóriában felsõfokú arany oklevelet, szórakoztató-show zene kategóriában kiemelt arany oklevéllel minõsítették munkánkat.

2002 - Ella Attila személyesen is megkapta a "Gödöllõ Kultúrájáért" kitüntetést.

2006 - Az együttes 15 éves jubileumi hangversenyt adott. Ez egyben újabb minősítő hangverseny is volt és a zenekar "C" felsőfokú kategóriában, a koncertfúvós zenekar és a show szórakoztató zene kategóriában is kiemelt arany minősítést kapott a MAFUMASZ (Magyar Fúvószenei és Majorette Szövetség) által delegált kiváló szakemberekből álló zsűritől.

2008 - A Gödöllői Városi Fúvószenekar a meghívásos I. Sárvári fúvószenekari versenyen "C" kategóriában I. helyezést ért el, valamint "Egy magyar induló legjobb előadásáért" járó különdíját is megkapta.

2011 - Az együttes 20 éves jubileumi hangversenyt adott, melyen a zenekar "C" felsőfokú kategóriában, a koncertfúvós zenekar és a show szórakoztató zene kategóriában is kiemelt arany minősítést kapott.